Turbo Tamiri ve Turbo Takılması

12.01.2018
Turbo Tamiri ve Turbo Takılması

Turbo tamiri ve turbo takılması oldukça dikkatli olunması gereken uygulamalardır. Turbo tamiri gerektiren durumların ortaya çıkması bazı koşullarda ortaya çıkmaktadır. Çoğu zaman turbo tamiri sırasında turbo kısmının değiştirme yani yenisinin takılmasını gerektiren durumlar ortaya çıkacaktır. Turbo kısmında ortaya çıkan birçok durumlar aracın turbo kısmında büyük sıkıntıların oluşmasına neden olmaktadır. Bu durumlar arasında motor kısmından gelen en küçük talaş bile turbo kısmında yer alan pervanelerin bozulmasına neden olabilmektedir. Bu durumda da motor kısmında yapılacak olan ufak tefek değişiklikler turbo bağlanmasına yardımcı olabilmektedir. Motor modifiyesi ekonomik anlamda oldukça külfetli bir işlemdir. Bu işlemden önce radyatör kısmının değişmesi, motordaki krank ve eksantrik turbo kısmının uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.

Turbo tamiri sırasında turbo değişimi gerektiği belirlendikten sonra oldukça tecrübeli, eğitimli ustalar tarafından turbo takılma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Gerekli olan tüm malzemelerin eksiksiz olması ve çok titiz bir şekilde yerleştirme işleminin yapılaması oldukça önemlidir. Turbo kısmının arıza vermesi bazı durumlarda kullanımdan kaynaklanan bazı durumlarda da kullanım hatalarından kaynaklanan durumlarda ortaya çıkmaktadır. Özellikle belli aralıklarla düzenli olarak yapılması gereken bakımların yapılmaması, yağın zamanında değiştirilmemesi ya da eksilen yağın eklenmemesi vb. durumların ertelenmesi turbo kısmında arıza oluşmasına neden olabilmektedir. Dolayısı ile de turbo tamiri sırasında tamir mi değişim mi olmasına karar verildikten sonra işlemlere başlanması oldukça önemlidir.

Turbo tamiri bazı durumlarda ise pervaneye kaçan yabancı cisimler nedeni ile de ortaya çıkmaktadır. Bu cisimlerin pervaneye çarpması ya da pervanede sıkışması sonucunda bazı hasarların ortaya çıkması olası bir muhtemeldir. Bu hasarlar küçük, orta ya da oldukça büyük çapta ortaya çıkmaktadır. Çoğu zaman turbo tamiri yapılabilirken turbo değişimi yapılması da söz konusu olabilmektedir. Tüm arızaların ortaya çıkmaması için düzenli bir şekilde yaptırılması gereken bakımların aksatılmaması oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda da ortada hiçbir sebep yokken zamanla kullanıma bağlı olarak da yıpranmalar sonucunda hasarlar oluşabilmektedir. Ancak ne olursa olsun her türlü durumlara karşı düzenli olarak turbo bakımı ve turbo tamiri yapılması olası büyük sorunların ortaya çıkmasının önüne geçebilmektedir.


Tümü