Turbo Arıza Belirtileri ve Turbo Tamiri

05.01.2018
Turbo Arıza Belirtileri ve Turbo Tamiri

Turbo arıza belirtileri ve turbo tamiri için gerekli bilgilere sahip olunması gerekmektedir. Turbo bir aracın en önemli sistemlerinden biridir. Bu nedenle ortaya çıkacak turbo arızası söz konusu ise bunun nasıl bir belirti göstereceği de bilinmelidir. Araçlarda turbo egzoz gazı ile çalışmaktadır. Bu sırada da basınçlı hava üreten besleme sistemi olarak açıklanabilir. Araçlarda turbo sisteminin sağlıklı çalışması uzun ömürlü olmalarına da yardımcı olmaktadır. Dolayısı ile de uzun ömürlü olması da turbo bakımının düzenli olarak yapılmasına bağlıdır.

Turbo arıza belirtileri genellikle turbo sistemin yağsız kalması ile ilgili olarak ortaya çıkmaktadır. Turbo tamiri genellikle düzenli olarak değiştirilmeyen, bakımı yapılmayan bir turbo bakımı yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca araçlarda kullanılacak olan yağın sentetik olması, kaliteli olması oldukça önemlidir. Çünkü kalitesiz bir yağ yüksek sıcaklıkla karşı karşıya geldiğinde kendi özelliğini kaybetmekte ve turbo yataklarında yetersiz bir yağlanmaya neden olmaktadır. Bu durum da turbo arızasının ortaya çıkmasına dolayısı ile de turbo tamiri yapılmasına yol açmaktadır.

Bakımları Aksatmayın

Turbo tamiri durumlarının ortaya çıkmaması için belli aralıklarla turbo bakımlarının yapılması ve yağın azaldığı görüldüğünde de ihmal edilmeden yağın değiştirilmesi gerekmektedir. Turbo tamiri bazı durumlarda da turbo kullanımlarından kaynaklanan mil yatak boşlukları da neden olabilmektedir. Bu durumda da turbo kısmında bir ötme sesi çıkacaktır ve bu durum da turbo tamiri gerektirecektir. Ayrıca tüm bunların yanında turbo hava giriş katı parçaları arasına girecek bir parça da turbo tamiri gerektirebilmektedir. Bu durum ayrıca kanatçıkların yamulmasına ya da kırılmasına da yol açabilmektedir.

Egzoz Gazına Dikkat

Turbo arıza belirtileri ve turbo tamiri durumları egzoz gazının gereğinden çok sıcak olması ile de ortaya çıkmaktadır. Motorların aşırı bir şekilde sıkıştırması, turbo kısmında yetersiz soğutma be mil yataklarında bozulma da görülebilmektedir. Ayrıca tüm bunların yanında salyangoz yataklarının eğrilip kanatçıkların sürtünmesine de yol açabilmektedir. Turbo tamiri çoğu zaman mekanik olarak kendini belli etmese de bazen aracın çekişinde durup dururken bir düşüş ile de kendini gösterebilmektedir. Bu durumların dikkate alınması daha büyük sorunların çıkmasının önüne geçecektir.


Tümü