Turbo Tamiri ve Bakımı

23.12.2022
Turbo Tamiri ve Bakımı

Bir besleme sistemi olan turbo egzoz gazı ile çalışıp basınçlı hava üretmesi ile oluşmaktadır. Turbo bir araçtaki en önemli bir sistem iken turbo tamiri ve bakımı gereken durumlarında periyodik aralıklarla yapılması gerekmektedir. Turbo bir aracın çok daha fazla yakıt ve buna bağlı olarak da hava karışımının yanmasını sağlamaktadır. Dolayısı ile turbo sisteminin her türlü bakım ve tamir işlemlerinin aksatılmaması oldukça önemlidir.

Turbo tamiri ve bakımı için güvenilir olan yetkili, uzman ve deneyimli servislerden düzenli aralıklarla araçların gösterilmesi yaşanabilecek herhangi bir sorunun önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır. Devamlı olarak aynı servisi kullanmak da araç kullananlar için oldukça önemli bir durumdur.

Turbo Tamiri ve Bakımı Sırasında Üzerinde Durulması Gereken Noktalar

  • Turbo tamiri ve bakımı genel olarak yağın azalması ya da yağ içinde oluşan kirliliklerin giderilmesi için önemlidir. Özellikle yağ kanallarında biriken talaşlarla çapaklar motorda, turbo burçlarında, millerde ve gövdede çiziklere dolayısı ile de aşınmalara sebebiyet verecektir. Bu durumda da turbo arızsının ortaya çıkması ve kullanılmaz hale gelmesi de kaçınılmaz bir durum olacaktır.
  • Turbo tamiri ve bakımı genellikle uzun süreli olarak kullanılmayan ya da değiştirilmeyen kirli yağ ile yağ yetersizliğinin ortaya çıkması ile yapılmaktadır. Halbuki düzenli yapılacak bakımlar ile bu durumların önüne geçmek çok daha kolay ve masrafsızdır.
  • Turbo tamiri ve bakımı sırasında yağ giriş ve çıkış flanşları üzerine sürülmekte olan silikon sıvı contalar turbo şarjlardaki yağ kanallarının tıkanmasına yol açabileceği gibi gerektiği kadar yağlanma olmamasına da yol açacaktır.
  • Turbo bölümünde meydana gelecek olan arıza tüm aracı her yönden olumsuz etkileyecektir. Bu durum araçlarda kullanılacak olan yakıtlar için de geçerlidir. Düzenli turbo tamiri ve bakımı yapan kişilerin araçları daha az yakıt yakmasına dolayısı ile de güç artışına yardımcı olacaktır.
  • Ancak bilinmesi gereken önemli bir nokta her arızanın turbo tamiri olmayacağıdır. Bu nedenle de arızanın ne olduğu turbo tamiri gerektiren durumlar hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğidir.

Tümü