Dizel Araçlarda Turbo Tamiri

22.02.2019
Dizel Araçlarda Turbo Tamiri

Dizel araçlarda turbo tamiri bazı arıza belirtilerinin ortaya çıkması ile yapılmaktadır. Çoğu kişi bu arıza belirtilerini pek anlamamaktadır. Turbo arıza belirtileri belli başlıklar içinde incelenebilmektedir. Dizel araçlarda turbo tamiri için ortaya çıkan turbo arıza belirtileri kısaca şöyledir:

  • Dizel araçlarda turbo arıza belirtisi özellikle yeni çıkan araçlarda arıza lambasının yanması ile belli olabilmektedir.
  • Dizel araçlarda turbo tamiri için belirti aracın çekişinin düşmesi ile ortaya çıkabilmektedir.
  • Turbo araçlarda arıza belirtisi olarak çok fazla yakıt sarfiyatının çıkması ile de anlaşılabilmektedir.
  • Turbo araçlarda turbo tamiri gerektiren durumlardan bir başkası da turbo kısmından normalden çok fazla çıkan sestir. Bu ses normalden farklı olarak rahatsız edici ötme ya da siren sesi gibi olmaktadır.
  • Dizel araçlarda turbo tamiri motor yağının eksilmesi ile ortaya çıkmaktadır.
  • Turbo araçlar için turbo tamiri turbo basıncının düşmesi ile ortaya çıkabilmektedir.
  • Dizel araçlarda turbo tamiri yüksek oranda egzozdan normalden çok fazla duman atması ile ve bu dumanın gri ya da mavi olması ile gerekebilmektedir.

Dizel araçlarda turbo tamiri için başvuru yapmadan önce bazı durumlara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Turbo araçlarda turbo şarj kompresör bölümünde bazı yerlerden gelen hava hortum kısmı ile boru kısımlarında çatlak, yırtık ya da bağlantı gevşekliğinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu durumların söz konusu olduğu bir durumda hava kaçağı ortaya çıkacaktır. Bu hava kaçağının çıkması sonucunda ortaya turbo kısmının bastığı havanın kaçmasına neden olacaktır ki bu durum aracın çekişini düşüreceği gibi gereğinden çok fazla da yakıt yakmasına da neden olacaktır.

Dizel araçlarda turbo tamiri gerektirmekte olan ve çok fazla karşılaşılan durumlardan biri turbo kısmında hortum patlamasının meydana gelmesidir. Turbo kısmında intercooler tarafına gitmekte olan kauçuktan oluşan hortum zamana bağlı olarak çatlamakta ve yırtılmaktadır. Bu durumun oluşması sonucunda ortaya ıslığa benzer bir ses ortaya çıkabilmektedir. Bu ses hortum bölümünde oluşan kaçak havanın motora gitmesi gerekirken farklı yönde çıkması sonucunda motor çekişini gereğinden fazla da düşürmektedir.


Tümü