Araçlarda Turbo Tamiri

31.12.2021
Araçlarda Turbo Tamiri

Araçlarda turbo tamiri çeşitli nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Turbo şarj motoru en zor koşullarda bşle çalışan bir parçadır. Egzoz gazları ile direkt temas etmesi sonucunda da türbin kanatçıklarının oluşturduğu yüksek sıcaklık sonrasında dahi çalışmaya devam etmektedir. Araçlardaki turbo milleri en yüksek sıcaklık durumlarında dahi dönmeye devam etmektedir. Turbo milleri yaklaşık olarak dakika içinde 60 000 – 100 000 devir ile dönmeye devam eder. Bu nedenle de turbo tamiri sırasında gözlenen yağlanma hayati bir öneme sahip olmaktadır.

Araçlarda turbo tamiri turbo şarj yağlanması ile ortaya çıkmakla birlikte motor yağı ile de yapılabilmektedir. Motor yağı turbo tamiri sırasında turbo gövdesi üstünde bulunan mil yatağına basılmak sureti ile gerçekleştirilmektedir. Motor yağı turbo tamiri sırasında gövde içinde bulunan yağ kanalları ile geçmekte ve yataklar ile burçların yağlanması sureti ile de turbo üzerinden ayrılarak terk eder. Araçlarda turbo tamiri gerektirenler durumlar arasında oldukça yetersiz olan yağlanmadır. Turbo şarjlı araçlar için yağın eksilmemesi oldukça önemlidir. Yağın eksilmesi durumunda mil ve yataklarda aşınmalar gözlenmekte ve oluşan boşluk ortaya çok kötü bir ses çıkarabilmektedir. Ayrıca yağlanmanın az olması ya da tamamen bitmesi turbo ve mil ile yataklarda aşırı sürtünemeye bağlı olarak oluşacak ısınma ve turbo kilitlenmesi de araca gereğinden fazla zarar verecektir.

Araçlarda Turbo Tamiri : Turbo Yağlanması

Araçlarda turbo tamiri durumlarının ortaya çıkması da yalnızca yağlanmanın yetersiz olması değil yeteri kadar yağlanma olayı gerçekleşse de kalitesiz yağ kullanılması da turbo tamiri gerektirmektedir. Araçlarda turbo tamiri yağın sentetik olması dudumu ile de ortaya çıkmaktadır. Kalitesiz kullanılan yağ gereğinden fazla sıcaklık oluşmasına neden olduğu için yağlama özelliğini de tamamen kaybeder. Tüm bunların yanında yağlama ile ilgili gerekli periyodik bakımın dikkatli bir şekilde yapılmamasıdır. Çok geç yapılacak olan yağlama yağın kendi özelliğini de kaybetmesine neden olacaktır.

Araçlarda turbo tamiri oluşması aracın zamanla kullanıma bağlı olarak aşınma ve boşluk oluşmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda da turbo bölümünden oldukça kötü ve güçlü bir ötme sesi turbo tamiri durumlarının da ortaya çıkmasına neden olmaktadır.


Tümü