Turbo Araç Kullanımı ve Turbo Tamiri

19.10.2018
Turbo Araç Kullanımı ve Turbo Tamiri

Turbo araç kullanımı ve turbo tamiri beraberinde birçok detaylar gerektirmektedir. Turbo araç kullanmayı tercih eden birçok kişi araç kullanımında dikkatli olması gereken detaylar hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Turbo dizel araç sahipleri için aracın ilk çalıştırma anında özellikle dikkatli olunması gereken bir nokta var ki aracın gaz verilmeden ısıtılmasıdır. Turbo dizel araç kullanımı için bulunulan bölgenin iklim koşullarına da bağlı olarak 30 ile 90 saniye arasında rölanti olarak çalıştırılarak aracın hareket ettirilmesi gerekmektedir.

Turbo araç kullanımı ve turbo tamiri için farklı diğer bir detay ise aracın henüz ısınmamış iken motorun soğuk olması durumunda yüksek devirle çalıştırılmamasına çok dikkat edilmelidir. Turbo aracın motoru henüz soğuk iken yüksek devirde çalıştırılması durumunda turbo türbinleri hasar görebilir ki bu durum ciddi sıkıntılara yol açar ve turbo tamiri kaçınılmaz bir durum olur. Bu nedenle de turbo aracın motoru henüz ısıtılmamış iken 2500 devrin üstüne çıkmamak turbo araç kullanımında oldukça önemlidir. Tüm bunların yanında turbo araç kullanımı esnasında ilk çalıştırma anı ne kadar mühim ise stop ettirilme anı da o kadar mühimdir.

İlk çalıştırma anında gaz verilmeden çalıştırılması gereken turbo aracın stop edilmesi sırasında da ortalama 30 saniye gaz vermeden çalıştırılması da çok önemli bir noktadır. Bunu sebebi ise turbo türbinlerine bağlı olan milin yağlanma durumudur. Kontak kapandığında motorun durması sebebi ile yağlanmanın durmasıdır. Yağlanmanın durması ile birlikte turbo türbinlerinde büyük hasar oluşmakta ve turbo kısmı da yağsız bir şekilde dönmeye devam etmektedir ki bu durum sonucunda da ciddi bir sıkıntı doğuracağından turbo tamiri gerektirecektir.

Turbo araç kullanımı ve turbo tamiri için bilinmesi gereken diğer farklı diğer bir detay ise maximum gücün 1750 ile 3750 aralığında olmasıdır. Turbo dizel araçlarda ortaya çıkacak yüksek gücün daha fazla olması durumunda turbo araçta hasar oluşacaktır ki bu durum maddi manevi sıkıntıya sebebiyet verecektir. Ayrıca gücün gereğinden fazla olması durumunda da aracın çekiş gücünden anlaşılacağından daha dikkatli olmanızı sağlayacaktır.


Tümü