Makine Turbo Tamiri

16.12.2022
Makine Turbo Tamiri

Makine turbo tamiri belli durumlarda yapılmaktadır. Ancak öncelikle turbonun ne olduğunu bilmek gerekmektedir. Turbo makinelerdeki egzoz gazı ile çalışmakta olan ve basınçlı bir şekilde hava üreten bir besleme sistemi olarak bilinmektedir. Turbo sistemi içinde yer alan egzoz manifoldu içinden alınan gazın turbo motoru içinde yer alan tribünü çevirmektedir. Dolayısı ile de tribün hava pompasını çalıştırmaya yardımcı olmaktadır. Turbo gücü devir olarak yani dakikada oluşabilen devir sayısı 70 000 ile 180 000 rpm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Makine turbo tamiri bir motorun ortaya çıkaracağı gücün alınacağı yanma odasından yani pistonlardan gidecek olan hava ve yakıt karışımını arttırmaya yardımcı olmaktadır. Turbo sistemi daha çok yakıt karışımının artmasına destek olmasıdır. Turbo tamiri belli aksaklıkların oluşması durumunda gerçekleştirilmektedir. Ancak öncelikle turbo sistemi için çalışma durumu nasıl gerçekleşeceği hakkında bilgi edinilmesi gerekmektedir. Turbo sisteminde mevcut olan çalışma prensibi egzoz manifoldunudan gelmekte olan gaz ve turbo egzozu tribünü üzerinden çevrilmektedir.

Makine turbo tamiri motor revizyon sonrasında motorun yağ kanalında kalan talaş ile çapaklar motor kısmına monte edilmektedir. Turbo tamiri sırasında yapılan bakım mil ve gövde kısmında derin bir şekilde çizik ile aşınmalar oluşabilmektedir. Dolayısı ile de turbo şarj arızalanma gösterecek ve kullanılmayacak bir duruma gelecektir. Oldukça uzun kullanılmış, uzun süre kirli yağı değiştirilmemiş ve yağ filtresinin yağlanma durumuna karşı yetersiz olması bu durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Makine turbo tamiri çoğunlukla motor çekiş gücü düşük olan, egzoz gazının siyah ya da mavi dumanı, aşırı olan yağ tüketimi, turbo emme ile oluşan yağ süzmesi muhtemel durumlar olarak ortaya çıkmaktadır. Motor turbo tamiri olması gerektiren durumlar arasında hava filtresinin tıkalı ya da aşınmış olması, turbo olan hava emiş hortumunun tıkalı, turbo hava basınç hortumunda tıkanma ya da patlama meydana gelebilmektedir. Turbo tamiri sırasında yağ giriş borusunda tıkanma ya da arıza meydana geldiğinde, yine turbo kısmında yağ çıkış borusunda meydana gelen bir tıkanma ya da arıza gibi birçok durumların halledilmesine yardımcı olunmaktadır.


Tümü