Ortaya Çıkan Arızalar Nedeni ile Turbo Tamiri

10.08.2018
Ortaya Çıkan Arızalar Nedeni ile Turbo Tamiri

Günümüzde turbo araç kullanımı çok fazla ilgi görmektedir. Ancak buna rağmen turbo araç kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler hakkında gerekli bilgilere sahip olmayan birçok kişi de bulunmaktadır. Turbo araç kullanımı birçok önemli detayları uygulamayı gerektirmektedir. Aksi takdirde ortaya çıkan arızalar nedeni ile turbo tamiri kaçınılmaz olmaktadır. Turbo dizel araç kullanımı çok dikkat gerektirmektedir. Bu önemli noktalara dikkat edilmesi araçlarda büyük hasarlar çıkmasının önüne geçmeye yardımcı olmaktadır.

Turbo dizel araçların kullanımında dikkatli olunması gereken noktalar şöyledir:

  • Öncelikle turbo dizel araçlarda çalıştırma esnasında aracın gaz verilerek çalıştırılması oldukça yanlış bir davranıştır. Bu nedenle de yaşanılan yerin iklim koşulları da göz önünde bulundurularak ortalama 30 ile 90 saniye kadar gaz verilmeden ısıtılma işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • Ortaya çıkan arızalar nedeni ile turbo tamiri gerektiren durumlardan biri de motorun ısıtılmadan yüksek devirde çalıştırılmasıdır. Bu duruma dikkat edilmemesi durumunda da oluşacak yüksek basınç ile birlikte turbo türbinleri büyük oranda hasar görecektir. Dolayısıyla da turbo tamiri gerektirecektir. Bu nedenle turbo araç sahiplerinin araç ısıtılmadan yüksek devirde çalıştırılmamasına dikkat edilmelidir.
  • Turbo araçlarda çalıştırma anı kadar söndürme anı da önemlidir. Turbo dizel araçların stop edilme anında ortalama 30 saniye kadar gaz verilmeden çalışması sağlanarak stop edilmesi çok önemlidir. Aksi durumda ortaya çıkacak durum ise motorun çalışması sırasında turbo türbinlerinin bağlanmasına yardımcı olan millerin yağlanmasına yardımcı olmaktır. Turbo dizel araçlarda kontağın kapanması ile birlikte yağlanma da duracaktır. Ancak bu durum turbonun yağsız bir şekilde dönmesine neden olacağından ortaya aşınmadan kaynaklı büyük bir hasar oluşacaktır. Bu yüzden gaz verilmeden rölanti durumunda 30 saniye kadar çalışması oldukça önemlidir.
  • Ortaya çıkan arızalar nedeni ile turbo tamiri gerektiren durumların ortaya çıkmaması için gerekli kullanımın sağlanması oldukça önemli iken ekonomik kullanım da oldukça önemlidir. Bunun için ise maksimum tork olarak ifade edilen tork gücü için gerekli olan devir aralığında olması da çok önemlidir. Bu devir aralığı ise 1750 ile 3750 arasında olmalıdır. 

Tümü