Turbo Tarihi ve Turbo Tamiri

06.07.2018
Turbo Tarihi ve Turbo Tamiri

Geçmişten günümüze kadar oldukça gelişmiş olan turbo tarihi oldukça eski taihlere dayanmaktadır. Turbo tarihi ve turbo tamiri yaklaşık olarak 1885 ile 1886 yılları arasında iki isim tarafından ortaya atılmıştır. Bu iki isim Gotlieb Daimler ile Rudaolf Diesel tarafından yanmış olan havanın sıkıştırılma işlemi yapılarak motordaki gücün arttırılması sağlanmıştır. Bu uygulamanın yapılma amacı ise daha az yakıt tüketimini sağlamaktır. Dolayısı ile de bu yöntem de yakıt tüketiminin azalmasında oldukça etkili olan bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonra bu uygulamanın gelişmesine fayda sağlayan İsviçreli mühendis Alfred Büchi 1925’te egzoz gazında turbo şarjın başarı göstermesi ile bu uygulamanın ortaya çıkmasında etkili ilk kişi olarak tarihe adını yazdırmıştır.

Turbo tarihi ve turbo tamiri hakkında geçmişte yapılan araştırmalara bakıldığında bu uygulamaların gemi motorları içim kullanıldığı bilgisi ortaya çıkmaktadır. Ancak sonraki yıllarda otomobil sektöründe turbo kullanımının kamyonlar ile başlangıç yapıldığı bilgisi turbo tarihi ve turbo tamiri hakkında edinilen bilgiler arasında yer almaktadır. Ayrıca 1973 senesinde ortaya çıkan petrol krizi ile turbo araç dizel uygulamalarının en çok talep edilen uygulama olarak ortaya çıkması turbo araçların çoğalmasına vesile olmuştur. 1973 senesine kadar turbo ile ilgili yatırımlar sınırlı olarak üretilmişti. Ancak bu durum 1980 senesi sonlarında turbo şarjlı kamyon motorlarının artış göstermesine yol açmıştır.

Turbo tarihi ve turbo tamiri öncelikle yolcu arabalarında uygulamaya başlanmış ve bu başlangıç da turbo araçlarda dolayısı ile de turbo tamiri için bir dönüm noktası haline gelmiştir. Motorlu araçlarda özellikle Mercedes-Benz 300 SD serisi ile başlangıcını yapmıştır. Akabinde 1981 senesinde de VW Golf turbo dizel aracı üretimi ile bu uygulama geleneği günümüze kadar gelmiştir. O günlerde bile verimli olduğu anlaşılan turbo kullanımı yolcu araçlarında verimin artışı ile benzinli araç kadar tercih edilmeye başlanmıştır. Tüm bu gelişmelerin sonucunda turbo tamiri için de büyük gelişim ortaya konmuş ve turbo dizel araç kullanım yaygınlığı ile de turbo tamiri en profesyonel bir şekilde yapılamaya başlanmıştır.


Tümü