Turbo Bakımı ve Turbo Tamiri

15.06.2018
Turbo Bakımı ve Turbo Tamiri

Turbo araç kullanan birçok kişi turbo için beklentileri yeterince iyi çalışmasıdır. Turbo bakımı ve turbo tamiri durumlarının randıman vermesi turbo araçlar için de oldukça önemli bir detaydır. Turbo kısmında meydana gelen duman, yağ eksikliği, ses, tıkanma, çekişte büyük oranda düşüş, ses vb. durumların gözle görülür bir şekilde yaşanması durumunda turbo bakımı ve turbo tamiri devreye girmektedir. Ancak öncesinde belli periyotlarda turbo bakımı yaptırmak, temizletmek, yağ yenilemek, vb. durumların yapılması turbo tamiri durumlarını maksimum sürede uzatacaktır.

Turbo bakımı ve turbo tamiri durumlarının için dikkatli olunması gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bunların en başında turbo araç kullanımında çok dikkatli olunması ilk çalıştırma anı ve stop edilirken yapılması gerekenlere dikkat edilmesi çok önemlidir. İlk çalıştırma anında herkesin genel olarak yaptığı hata turbo aracın gaz verilerek ısıtılmasıdır. Bu durumu dikkate almayan birçok kişi turbo tamiri başvurularında bulunacaktır. Turbo araca belli bir süreden sonra devamlı olarak turbo tamiri yapılması gerekecektir. Bulunulan bölgenin iklim koşulları da dikkate alınarak yaklaşık olarak 30 ile 90 saniye aralığında rölantide çalıştırılması ve sonrasında arabanın harekete geçirilmesi çok daha doğru olacaktır.

Turbo bakımı ve turbo tamiri için önemli bir başka nokta soğuk olan motorun devrinin yüksek olması ve akabinde yüksek basınç ortaya çıkması turbo türbinlerinde büyük hasar ortaya çıkacaktır. Bu durumların ortaya çıkmaması için de motor soğuk iken devrin 2500’ün üstüne çıkmamasında büyük fayda vardır. Ayıca ilk çalıştırma anında ne kadar dikkatli olunması gerekiyorsa stop ettiğinde de aynı titizlikle davranmak büyük fayda sağlayacaktır. Stop etme sırasında yaklaşık olarak 30 saniye kadar gaz verilmemesi oldukça önemli bir detaydır.

Turbo bakımı ve turbo arızları için tüm bu konuların önemli olmasının sebebi ise turbo türbinlerini birbirine bağlamaya yardımcı olan millerin yağlanmasına yardımcı olmaktır. Aksi taktirde yağlanma olmadığında aşınmadan dolayı büyük hasarlar ortaya çıkabilmektedir. Turbo kısmında oluşacak bu hasar turbo bölümünde randıman düşüklüğü hatta büyük hasar ortaya çıkmasına neden olacaktır ki bu da turbo araç kullanıcılarını maddi manevi etkileyecektir.


Tümü