Turbo Arızaları ve Turbo Tamiri

10.02.2023
Turbo Arızaları ve Turbo Tamiri

Turbo arızaları ve turbo tamiri çeşitli sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Turbo nasıl ve neden arızalanır? Gibi soruların cevabı ise şöyle açıklanabilir. Turbo arızları turbo dışında kalan sebeplerle de karşımıza çıkabilmektedir. Dolayısı ile de turbo tamiri gerektirecek tüm sorunlar bazı dış etkenler ve kullanım hataları ile karşımıza çıkmaktadır. Turbo tamiri yaptırmak yerine yeni bir turbo takma düşüncesinde olanların bu düşünceden şimdilik tamamen uzaklaşması gerekmektedir. Çünkü öncelikle turbo arızları ve turbo tamiri olup olmayacağı iyice incelenmeli ve buna göre bir yol çizilmelidir.

Turbo arızaları ve turbo tamiri gerektirecek durumlar şöyle açıklanabilir:

  • Turbo arızaları ve turbo tamiri gerektiren durumlardan biri yağ kirliliğinin oluşmasıdır. Ufak parçalardan oluşan kirlilik yağ içinde birikmekte ve bu durum belli bir süre sonra da ciddi aşınmalara neden olmaktadır. Genel bir şekilde kompresör bölümünde burç giydirme durumu ortaya çıkmaktadır. Ufak parçalardan oluşabileceği gibi büyük parçalardan oluşan yağ kirliliği de görülebilmektedir.
  • Turbo arızaları ve turbo tamiri gerektiren bir başka sebep ise yağlanma yetersizliğidir. Turbo bölümünde gerekli miktarda bulunması gereken yağın normalden çok daha az olması şaft kısmında kararmalara neden olabilmektedir. Sonrasında da ortaya çıkan kimyasal kirlenme, yüksek oranda ısınma ve mit yatağında büyük hasar oluşması ile ortaya çıkmaktadır. Ayrıca semptomlarda yağın azalması da turbo arızları ve turbo tamiri durumlarını ortaya çıkaracaktır.
  • Turbo arızaları ve turbo tamiri gerektiren diğer bir durum da sıra dışı çalışma durumlarının ortaya çıkmasıdır. Bu durumların ortaya çıkması ile birlikte ısınmanın yükselmesi, yüksek oranda yükselme gereğinden fazla artış göstermektedir. Bu durum şaft yatağının yüksek oranda ısınması durumunda çok klasik hasar ortaya çıkar ve yağ yanmaya başlar. Bu durum sonucunda da kömürleşme ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bilinmesi gereken başka bir nokta ise gereğinden fazla hız yapılması durumunda parça kayıpları da gözlenebilmektedir.
  • Turbo arızaları ve turbo tamiri oluşması için gözlenen başka bir konu ise yabancı cisimlerin kompresör içine girmesi sonucunda çarpma etkisinden dolayı tahmin edilenden çok daha büyük hasarlar oluşturacaktır.

Tümü