Turbo Çalışma Sistemi ve Turbo Tamiri

25.05.2018
Turbo Çalışma Sistemi ve Turbo Tamiri

Turbo sözcüğünü hayatımızda çok kez durmuşluğumuz vardır. Ancak Turbo kelimesinin ne anlama geldiğini hatta bazı kimselerin turbo kelimesini kullanmasına rağmen tam olarak anlamının bilinmediği de çokça karşılaştığımız bir durumdur. Turbo çalışma sistemi ve turbo tamiri konusunda özellikle yarış otomobili kullananların bilmesi gereken çok şey bulunmaktadır. Özelikle turbo ifadesi ile ilgili eksik bilgi sahibi olmak yanlış bir şey yapılmasına neden olabilmektedir. Turbo ifadesi hakkında herkesin bildiği tek şey motorun çok güçlü olması ile anlamlandırılmasıdır. Şimdi bir turbo çalışma sistemi ve turbo tamiri hakkında bilinmesi gereken genel detaylardan bahsedelim:

  • Turbo çalışma sistemi ve turbo tamiri daha iyi bir yanmadan ibaret olduğu dolayısı ile de iç yanmanın temel kuralları içinde bulunduğu kesin olarak bilinmelidir. Turbo kısmında ortaya çıkan enerjiye bağlı olarak enerji, yakıt ve hava yanma sırasında bir güç oluşturur. Yanma sonrasında da dışarı atılma işlemi ortaya çıkar. Tüm bunlarda piston kısmında 4. Zaman diliminde meydana gelir.
  • Turbo çalışma sistemi ve turbo tamiri içinde bilinmesi gereken başka bir detay ise iki çarkın ortaya çıkardığı hikayedir. Bir hava pompası olara bilinen turbocharger yanma ile güç işlemleri sonrasında motor kısmından çıkan sıcak egzoz gazı turbocharger kısmındaki türbin ğervaneye yönlendirilmesi ile dönmesine yardımcı olur. Türbin pervanesi ise şaftın yardımı ile kompresöz kısmındaki pervaneye bağlanmakta ve türbin pervanesinin devamlı dönmesi sureti ile kompresör pervanesinin dönmesine aracı olur. Kompresör  pervansi ise dönme sırasında temiz olan havayı içeri çekmekte ve motor kısmında manifoldun üstünde yanma hücresi ile sıkıştırılır. Dolayısı ile de sıkışan hava sürtünme yardımı ile ısınır. Isınması sureti ile de sil,ndir içinde yönlendirme yapılmadan önce de mutlaka soğutulması gerekir. Aksi durumda turbo tamiri gerektiren durumların ortaya çıkması büyük olasıdır.
  • Turbo çalışma sistemi ve turbo tamiri öyle göründüğü gibi kolay ve basit bir konu değildir. Temelinde turbo kısmında motoru da birleştiren parçaların titizce ayarlanmış olması gerekmektedir. Turbo ile motorun bir biri ile uyumu oldukça önemlidir. Tüm bunların doğru şekilde gerçekleştirilmemesi hayati sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle de turbo tamiri de bilir kişilerce yapılmalıdır.

Tümü