Turbo Tamiri Konusunda Bilinmesi Gerekenler

13.04.2018
Turbo Tamiri Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Çoğumuzun özellikle turbo araç kullanan kişilerin turbo tamiri konusunda bilinmesi gerekenler hakkında oldukça eksik ya da yanlış olması maalesef kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Turbo tamiri öncesinde ortaya çıkan birçok durumlardan bihaber olarak turbo araçlar kullanılmaya devam edilmekte ve son haddeye gelince de turbo tamiri için arayış içine girilmektedir. Turbonun bozulması karşımıza farklı sebeplerle karşımıza çıkmaktadır. Turbo araçlara düzenli olarak yapılmayan bakımların aksatılması, araçtaki yağın kontrol edilmemesi, yağa talaş kaçması, hava filtresinin içerisinden parça çıkması vb. birçok sebep sayılabilir. Bu durumların sonucunda oluşan arızalar sonrasında turbo tamiri de kaçınılmaz olmaktadır.

Turbo tamiri konusunda bilinmes, gerekenlerin en başında yağ kontrolü gelmektedir. Turbo araç yağının kirli olması motor revizyonlarına zarar vermektedir. Bu durumun akabinde yağ kanalı ile talaş ile çapakların motora kaçmasına neden olur ve bakımı da ihmal edilen araç için turbo tamiri kaçınılmaz bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durumların sonucunda da turbo tamiri oldukça detaylı aşamalardan geçmek zorunda kalmaktadır. Bu durumların yaşanması araçların çoğunda turbo arızaları karşımıza çıkar ve turbo araçların kullanımı söz konusu bile olmamaktadır.

Turbo tamiri konusunda bilinmesi gerekenler arasında yağlama yetersizliği de bulunmaktadır. Turbo araçlarda gözlenen yetersiz yağlanma sonucunda kirli yağ filtresi ile yetersiz yağlanma ortaya çıkmaktadır. Turbo kısmında giriş ve çıkışlarda kullanılmakta olan silikonlardan oluşan sıvı contalar da yağ kanallarında tıkanmaya sebep olmaktadır ki bu durumlarla karşı karşı kalmamak için düzenli periyotlarda turbo araç bakımlarının güvenilir kişilere yaptırılması gerekmektedir.

Turbo tamiri konusunda bilinmesi gerekenler arasında içeri kaçan yabancı cisimler emme pervanesinde hasar oluşmasına neden olmaktadır. Bu hasar çoğunlukla hava filtresinde ortaya çıkmaktadır. Boru içersinde kalan civatalar, somunlar vb. yabancı cisimler turbo pervanesine zarar vermektedir. Türibi bölümünde ortaya çıkan yabancı cisimlerin ortaya çıkardığı hasarlar yalnızca piston kısmında parça kopmasına neden olmakta ve mil kanlarlının da zedelenmesine yol açabilmektedir. Turbo araç kullanımının çok daha uzun süreli olabilmesi için turbo araç kullanımında önemli olan detaylara dikkat edilmeli ve bakım asla aksatılmamalıdır.


Tümü