Turbo Araç Kavramı Neyi Belirtmektedir?

26.11.2021
Turbo Araç Kavramı Neyi Belirtmektedir?

Farklı çeşitlerde bulunan turbo motorlara sahip araçlar olarak tanımlanmaktadırlar. Motor gücünün aşırı beslenmesi şeklinde bir durumu söz konusu olmaktadır. Aşırı besleme yapılmasının en büyük nedenlerinden biri hızı yükseltebilmektir.

Turbo araçlarda kullanılan sistemde dikkat edilmesi gereken birkaç husustan bazıları arasında, turbo araçlarda bulunan motorun çalıştırılması ile gerçekleşen durdurma ve başlatma faaliyetleri için bir müddet bekleme süresi bulunmaktadır.

Ayrıca farklı sıcaklıklardan etkilenme durumunda görülmektedir. Hassas yapıda olması nedeniyle soğuklara dayanıklılığını arttırmak amaçlı çalışmadan önce bir miktar ısıtılması gerekmektedir.

Turbo Araçlarda Kullanılan Şarj Sistemi Nedir?

Turbo motorlu araçlarda genellikle ortaya çıkan ısıl gazların direk hat üzerinden kanallar yardımıyla çıkış yapılması görülmektedir. Fakat turbo şarj sisteminde ise turbo aracın içerisinde bulunan gazların geri çevrim yaparak şarj olmasını sağlamaktadır. Bu gibi durumlara bakıldığında çevre dostu bir ürün özelliğini taşımaktadır.

Turbo Araç ve Motorlar İçin Gerekli Teknik Bilgiler

  • Turbo motorlar ve araçlar ne kadar hacim kapladığı ile fark yaratmaktadır. Bu nedenle alacağınız herhangi bir turbo özellikteki araç veya motorun oldukça az yer kaplaması beklenmektedir.
  • Turbo motora sahip araçlarda kullanılacak yakıt aşırı derecede bulunan seviyelere getirmektedir. Bu yüzden kontak kısmında bulunan yere anahtarı yerleştirme yaptıktan sonra yarım çevirme yapılması yeterli olacaktır.
  • Araç içerisinde kullanılması düşünülen yakıtın seçim hususu çok iyi yapılmalıdır. Orta ve yüksek kaliteye sahip yakıtlar kullanılmaktadır. Kalitesi düşük yakıtların kullanımında turbo motor ve aracın hassas olması nedeniyle arızalar yaşanacaktır.
  • Turbo aracı ilk olarak çalıştırıldığı zaman araçtaki devir sayısını minimum seviyede başlanmamalıdır. Yani turbo araç kullanıcısı ilk başta hızı düşük seviyede tutulmasını sağlamalıdır.
  • Turbo motorlu araçlar çok hassas olduğundan dolayı uzun yolda sistematik olarak yüksek hız kullanılmasının aksi yönünde sağlanmalıdır. Eğer sağlanamazsa araçlar ekstra bakım ve tamirat sürecine girilmektedir.
  • Aslında duruma bakıldığında hemen hemen her aracın motor yağı değişimi yapılmaktadır. Sadece turbo motorların daha sık periyotlarda olacak şekilde motor değişimi yapılmaktadır.
  • Hava filtrelerinin tıkanması durumunda düzenli zaman aralıkları ile değiştirmek gerekmektedir.

Tümü