Dinamik Yapısıyla Turbo Nedir?

19.11.2021
Dinamik Yapısıyla Turbo Nedir?

Çalışma prensibi olarak; sabit (standart) olan atmosferik basıncının değeri üstünde, hava verilmektedir . Bu hava ile beraber çok küçük hacimli motorlar için büyük güç kullanımı sağlanmaktadır. Hareketli yapısını (dinamik yapısını), içerisinde biriken egzoz gazının dışarı çıkmasını gerçekleştiren basınçlı pompalardır.

Çok düşük miktarda yakıt tüketimi durumları oluşurken aynı zamanda motor ve araçların ağırlığının azaltılması durumu gerçekleşmektedir. Hangi çeşitte olursa olsun çalışma prensibi dinamikliğe ve hıza bağlı olmaktadır. Bu husus kapsamında aşağıda turbo çeşitleri yer almaktadır.

Turbo Çeşitleri Nedir?

Bulunduğumuz son çağın zamanlarında birçok marka turbo motor kullanmaktadır. Kullanmayan markalar ise turbo motora geçiş yapmak için planlama ve projeler yürütmektedir.

Turbo çeşitleri arasında kademeli olarak bulunan türler mevcuttur. Kademinin sayısına göre birçok yönden değişiklikler görülmektedir. 

Tek Kademeye Sahip Turbolar

Genellikle dizel motorlu araçlarda kullanılmaktadır. Hangi motora uygulandığı farketmeksizin belli avantajlı tasarıma sahiptir. Tek kademeli denmesinin sebebi; motor içerisinde oluşan gazların merkez bir hat üzerinden, motorun türbin kısmına doğru gönderilmesinden geçmektedir.

Bu kademeye sahip turbo motorların bünyesinden yer alan silindirlerin miktarları büyük bir önem arz etmemektedir. Yani 2 veya 4 silindir ile çalışması durumunda ortaya çıkan verim aynı olacak. Avantajları ve dezavantajlarına bakacak olursak; sistematik olarak gaz akışı sağlanırsa türbin kısmında yüksek oranda enerji oluşması, eğer galar çok yüksek miktarda olursa buna uygun performans durumu sağlamaktadır.

Dezavantajı ise beklenmedik hızlı çalışmada düşük performans vermektedir.

Çift Kademeye Sahip Turbolar

Bu kademeye sahip turbo motorlarda silindir miktarı önemlidir.  Çift kademeye sahip olmasını nedeni; içeride bulunan egzozun çıkması için merkez bir hat üzerinden değilde 2 tane hat olacak şekilde kullanımı olmaktadır.

Avantajları için yer alan kısım beklenmedik hızlanmalarda bile iyi performans sergilemektedir.

Paralel Olarak Bağlanan Turbolar

Bu çeşit sınıfında yer alan turboların çalışma prensibi; içerde oluşan gazın 2 adet bulunan hat boyunca ilerleyip en sonunda ortak bir noktada çıkışı sağlanması şeklindedir. Temsili olarak İki böbrek kanalının anüse bağlanması olarak düşünülebilir.

Seri Bağlanan  İkiz Turbo Sistemi

Kademeli Çift Turbo


Tümü