Turbo Arıza Nedenleri Nedir?

12.11.2021
Turbo Arıza Nedenleri Nedir?

Son zamanlarda turbo motorlu araçların üretimi arttığı görülmektedir. Birçok araç, turbo beslemeli olacak üretimi gerçekleştirilmektedir. Turbo motorlu aracın içerisinde egzoz gazlarından alınan sıcak veya soğuk hava yardımı ile motora soğuk hava basılması şeklinde uygulamalarla, yanma işlemini daha verimli hale getirmektedir. Yanma işleminin daha verimli olması ile güç aktarılarak tekerleklere yönelmektedir. Bu gibi özel durumların yanında turbo araçların da belli bir zaman zarfında ömrü bulunmaktadır.

Turbo Aracın Bakım ve Tamirat İşlemleri Nasıl Yapılır?

Turbo motoru ve araçları belli bir sisteme bağlı olarak çalışmaktadır. Bu yüzden her bir parçası parça parça ayrılarak, tek tek ekipmanlar incelenmektedir.  Kırığı veya herhangi bir hasarı olan parçaların tamiri yapılır, eğer tamiratı yapılamayacak gibiyse yenisiyle değiştirilmesi gerekmektedir.

Ayrılan parçalar arasında bulunan kirliliği temizlenmesi, ekipmanların yağ bakımının yapılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Turbo motorlu araçlarda bakılması gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Yağ deposunun kapağı, kompresörler, kimyasal pas- kir çözücüleri, hava filterelerinin bulunduğu kısımlardaki noktalardır.

Sistemde bulunan tüm parçalar bir araya getirilmesi sonucunda bir bütün olarak turbo motor çalıştırılmakta ve sonrasında yapılan değerlendirmeler ile kontrolleri sağlanmaktadır.

Turbo Aracının Arızası Nasıl Belirlenmesi Gerekir?

Turbo arızasının belirtileri arasında aşağıdaki bir kaç madde bulunmaktadır.

  • Çeşitli yakıtların kullanımının artması
  • Yolların rampa kısımlarında performans düşüşü yaşanması
  • Turbo motorlu araçlardan ıslık tarzı bir sesin gelmesi
  • Aracın aynı devirde iken zamanla hissiyatının azalması
  • Turbo araçlardaki yağ dumanın olması
  • Aracın gösterge panelinde arıza ışığı yanması
  • Çiğ dumanlarının olması

Arıza nedenleri arasında; yüksek hızlarda çalışan motor parçalarının yeterli yağlama yapılmaması, birçok yağın karışık olarak yağlama işleminde kullanılması, mil parçasının kırılmış olması, mil parçasının dönüşünüm herhangi bir nedenle bozulması, turbo motorunun içinde bulunan çeşitli kanalların tıkanması veya kirlenmesi, kanal içerisinde kalan kirli maddelerin tortulaşması, turbo motorunun içindeki kanallardaki sızdırmazlığın uygun seviyede sağlanması, çeşitli amaçlarda kullanılacak olan ekipmanların aşınması veya paslanması,  yağlanma amaçlı kullanılacak yağın yoğunluğu bulunmaktadır.

Aynı zamanda dikkatsizce kullanılarak, aniden hız yapılması sonucu egzoz gazının ısısı artması ile motor parçaları zarar görmektedir.


Tümü