Turbo Motor Özellikleri

15.10.2021
Turbo Motor Özellikleri

Turbo motorlar, motorun içinde bulunan silindir ekipmanlarda bulunan egzoz gazı emisyonun egzos borusundan dışarı çıkmasına dayanan bir pervane sistemini sembolize etmektedir. Aşırı besleme sistemi olarak anılan turbo motorlar, aracın verimli bir yanma sistemi şartlarında çalışmasına dayanmaktadır. Turbo motorun içerisinde yer alan yanan yakıtı ve motorun içerisinde çalışma prensibinden dolayı oluşan sıcak gazın oluşturduğu basıncı, düşük enerjili bir ısıyla ve yüksek performansla beraber motor dışarı atılmasını sağlamaktadır. Turbo özellikli motorlar, turbo özelliği taşımayan motorlara göre daha fazla güç üretebilme kapasitesine sahiptir. Yüksek içerikli performans sağlayan turbo motorlar sayesinde , otomobil sahipleri maddi açıdan kazanç sağlanmaktadır. Turbo motorlar, zararlı egzoz gazı atıklarını daha az bir şekilde dışarı atarak, motorun ömrünü uzatmakta ve sürdürülebilir olmaktadır.

Turbo Arızası veya Problemlerin Belirtileri

Turbo motora sahip araçlar, uzun ömürlü olmaları nedeni ile dikkat çekmektedirler. Ancak kullanım hataları ve bazı sorunlar nedeniyle arıza belirtileri gösterebilirler. Başlıca arıza belirtileri şu şekilde sıralanır;

  • Turbo motorlu araçlar genelde daha az yakıt yaktıkları için ekonomik açıdan en uygun seçenek olmaktadır. Ancak turbo motorunun aşırı derecede yağ yakması, turbo motorunun araca yetmezliğinin işaretidir.
  • Turbonun çalıştığı sırada aşırı derecede koyu gri renkte  duman görülmesi değiştirilmesi gereken bir turbonun varlığının işaretidir.
  • Turbo, araçların daha hızlı ve verimli çalışmasını sağlar. Araçlarda oluşan yavaşlama ve güç eksikliği, turbonun arızalandığını gösterir.
  • Turbo motorunun arızalanması genellikle yüksek seste olan bir arızanın duyulmasıyla anlaşılmaktadır. Turbo motorlar arızalandığı zaman rahatsız edici ve çok aşırı derecede ses çıkarabilir.
  • Turbo aracının motorunun arızalanmasında, aracın ön kısmında bulunan sürücü göstergesinde bulunmak motor arızasına bağlı olarak motor kontrol uyarı lambası yanar. Bu durum dikkate alınmalı ve turbo kontrol edilmelidir.

Turbo Onarımı Ne İşe Yarar?

Turbo bakımı ve onarımıyla, bakımı yapılan turbo motorlu araçlarının, motorun eski gücüne kavuşmasını ve turbonun ömrünün kısa olmasına engel olmaktadır.  Belli aralıklarla uzman ustalarla veya teknisyenlerle birlikte bakılan turbo motorlar, bazı nedenlerle çok ciddi arızaların çıkmasına önüne geçmektedir.


Tümü