Turboya Genel Bakış

08.10.2021
Turboya Genel Bakış

Turbo, aracın performansını artırarak, yakıt performansını azaltır ve aracın gücünü sağlayan aygıt olarak adlandırılmaktadır. Araçta turbo yakıt ve hava karışımını sıkıştırarak, yönlendirir ve bu şekilde aracın daha verimli çalışmasına katkı sağlar. Bu sistem Büchi tarafından üretilen ilk turbo motor sistemidir. Hâlen turbolar bu şekilde çalışmaktadır. Turbolar, araçların daha güçlü çalışmasını sağlamaktadır. Turbo olmayan araçlara göre, turbo olan araçlarda daha az yakıt ve daha yüksek performans görülmektedir. Son zamanlarda turbo araçları ilgi artmıştır. Temel nedeni daha düşük gaz salınımına sebep olmalarıdır.

Turbo Motor Özellikleri

Turbo motorlar, motorun içinde yer alan silindirlerde bulunan egzoz gazının dışarı çıkmasına dayanan bir pervane sistemini ifade etmektedir. Halk dilinde aşırı beslenme sistemi olarak bilinen turbo motorlar, aracın verimli bir yanma sistemi ile çalışmasına dayanmaktadır. Turbolar motorun içerisinde bulunan, yakıt ve sıcak gazın oluşturduğu basıncı, düşük bir ısıyla ve yüksek performansla dışarı atılmasını sağlamaktadır. Turbo motorlar, turbo olmayan motorlara göre daha fazla güç üretebilme kapasitesine sahiptir. Yüksek performans sağlayan turbolar sayesinde , otomobil sahipleri maddi açıdan kazanç sağlanmaktadır. Turbo motorlar, zararlı egzoz gazı atıklarını daha az bir şekilde dışarı atarak, motorun ömrünü uzatmakta ve çevre dostu olmaktadır. Bu nedenle günümüzde hem çevrecilerin hem de otomobil sahiplerinin dikkatini çekmektedir.

Turbo Arızası Belirtileri

Turbolar, uzun ömürlü olmaları nedeni ile dikkat çekmektedirler. Ancak yanlış kullanım ve bazı sorunlar nedeniyle arıza belirtileri gösterebilirler. Başlıca arıza belirtileri şu şekilde sıralanır,

  • Turbolar genelde daha az yakıt yaktıkları için ekonomik açıdan tercih edilmektedir. Ancak turbonun aşırı derecede yağ yakması, turbo yetmezliğinin işaretidir.
  • Turbonun çalıştığında aşırı duman görülmesi arızalı bir turbonun varlığının işaretidir.
  • Turbo, araçların daha hızlı ve verimli çalışmasını sağlar. Araçlarda oluşan yavaşlama ve güç eksikliği, turbonun arızalandığını gösterir.
  • Turbonun arızalanması genellikle yüksek seste olan bir arızayla anlaşılmaktadır. Turbolar arızalandığı zaman rahatsız edici ve yüksek derecede ses çıkarabilir.
  • Turbonun arızalanmasında, aracın ön kısmında bulunan sürücü gösterge panelinde motor arızasına bağlı olarak motor kontrol uyarı lambası yanar. Bu durum dikkate alınmalı ve turbo kontrol edilmelidir.

Tümü