Arıza Tespiti ve Turbo Tamiri

06.04.2018
Arıza Tespiti ve Turbo Tamiri

Turbo tamiri ve arıza tespiti turbo araç kullanımlarında ortaya çıkabilen bir durumdur. Turbo dizel araç kullanımı çok dikkat gerektirebilmektedir. Turbo tamiri gerektirecek durumların ortaya çıkmaması için turbo aracın ilk çalıştırma anından kontağı kapatma anına kadar çok dikkatli olunması gerekmektedir. Turbo araç kullanımı sırasında arıza tespiti ve turbo tamiri için gerekli olan tüm incelemeler ve alınması gereken önlemler dikkate alınmalıdır.

Turbo tamiri gerektiren durumların ortaya çıkmaması için turbo dizel araç kullanılan bölgenin iklim koşulları dikkate alınarak turbo araç ısıtma işleminin gaz verilerek yapılamamsına dikkat edilmelidir. Turbo araç kullanımı sırasında ilk çalıştırma esnasında aracın rölantiye alınması sonrasında yola çıkılması çok önemlidir. Ayrıca özellikle dikkat edilmesi gereken başka hususlar da vardır ki bunlardan biri de turbo araçların devrinin yüksek bir şekilde kullanılmamasıdır. Aksi bir durumda soğuk olan motorun yüksek olan bir devir ile çalıştırılması turbo araçta yüksek basıncın ortaya çıkmasına neden olacaktır ki bu da araçta bulunan turbo türbinlerinin istenmeyen bir şekilde zarar görmesi yüksek muhtemel olarak görülecektir. Dolayısı ile de motor henüz soğuk iken devrin 2500’ü aşmaması çok önemli bir detaydır.

Arıza tespiti ve turbo tamiri gerektirecek durumların ortaya çıkmaması için turbo araç kullanımı sırasında stop etme durumlarının da yüksek oranda önem arz ettiği kaçınılmaz ve önemli bir konudur. Araç stop edilmek istendiğinde ilk çalıştırma anında yapıldığı gibi gaz vermeden 30 sn kadar çalışmasına önem gösterilmelidir.

Arıza tespiti ve turbo tamiri durumlarının ortaya çıkmasında belli başlı noktalar bulunmaktadır. Turbo araçlara turbo tamiri gerektirebilecek önemli noktalar kısaca şöyledir:

  • Kontrolsüz olarak kullanılan turbo araçlarda oluşacak basınç hareketlerindeki çıkışlar,
  • Turbo kısmında ortaya çıkan yağ sızıntıları,
  • Turbo araçlarda yer alan millerin veya pallerin eğilmesi,
  • Turbo araçlarda bilinçsiz kullanımdan kaynaklanan turbo kısmının yüksek sıcaklıktan dolayı motorda ortaya çıkabilecek hasarlar,
  • Turbo da yer alan millerde aşınmadan dolayı oluşacak kırılmalar,
  • Turbo kısmında yer alan salyangoz şeklinde yer alan ve salyangoz denilen bölümde çatlamalar görülmesi arıza tespiti ve turbo tamiri durumlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Tümü