Turbo Neden Bozulur?

20.08.2021
Turbo Neden Bozulur?

Turbolarda oluşabilecek arıza ve sıkıntılarının sebeplerini öğrenebilmek için ilk önce olası bir durumda turbo ne zaman devreye girip girmeyeceğini bakmak daha doğru olacaktır. Yaklaşık 1500 devir sonrasında devreye girdiği bilinmektedir.

Bazı kaynaklarda turbo sayesinde araç daha az yakar söylentisi mevcuttur. Ama bu bilgi kısmen yanlıştır. Motorun hacmini küçültmüs olduğundan dolayı az yakılıyor gibi olur ama aslında az yakması söz konusu bile değildir. Sadece motorun hacminde küçüklüğe sebep olmaktadır.

Turboların bozulması aracın modeline ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. Artan teknoloji ile birlikte günümüzde modern sayılabilecek yeni çağ araçlarında turbolara karşı araçlarda ikaz ışığı yer almaktadır. Bu ışık sayesinde turboda herhangi oluşabilecek durumları anlayabilir ve çözüm üretebilir.  Arabanızda bahsettiğimiz bu turbo sinyal ışığı yok ise dikkatli şekilde davranarak olası bir sıkıntı da turbonun vermiş olduğu bozulma sinyalini de anlayabilirsiniz. Bu sinyallerden bazıları şunlardır:

Aracınızın yakıt tüketimi artıyor ise ya da aracınızın performansı düşmüş ise turbonuz bozuluyor olabilir. Gerekli önlemleri alarak usta bir kişiye başvurarak da çözüm bulmanız mümkündür. Bunların yanı sıra eğer aracınızda daha önceden olmayan bazı yüksek sesli sesler  duyuyor iseniz bu da arıza sebebi olabileceğini unutmayın ve gerekli önlemleri alın.

Turboyu Yağlamak

Turboyu yeterince yağlamak ömrü azaltmakla birlikte bozulmasına da sebep verir. Bu yağın kalitesi ve niteliği de önemlidir.  Eğer motorun içine zarar verici bir yabancı madde kaçmış ise bu da turboya zarar verebilir. Sık sık kontrol yaparak doğru çalıştığından emin olmanız arabanızın sağlığı için çok önemli olmakla birlikte aslında kendi bütçenizi de korunmuş olacaksınız.

Aracınızdaki turboya özenli bir şekilde dikkatle bakar iseniz aracınızı yıllarca hiçbir sıkıntı olmadan sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. Çünkü bu turbaların işlevleri saymakla bitmediği gibi aracınızın ömrünü de uzatmaktadır.

Aracınızda bulunan bu turbonuzu belirli aralıklarda ve belirli zamanlarda soğutmanız gerekmektedir. Soğutmadığınız takdirde olası bir bozulmaya davetiye vermiş olabileceğinizi de unutmayınız. Arabanızı park ettikten sonra kapatmadan önce 30 saniye kadar turboyu soğutmak iyi olarak olası bir sıkıntının önüne geçmiş olursunuz.


Tümü