Turbo Sistemi ve Turbo Tamiri

20.01.2023
Turbo Sistemi ve Turbo Tamiri

Turbo sistemi ve turbo tamiri birbiriyle çok ilişkili detaylardır. Turbo sisteminin doğru çalışması, turbo araçların doğru kullanımı turbo tamiri gerektirecek durumların ortaya çıkmasına engel olacaktır. Turbo araç kullanımı çok dikkat gerektirmektedir. Turbo dizel araçların ilk kullanımı sırasında aracın ısıtılması sırasında gaz verilerek ısıtılma işleminin gerçekleştirilmesi çok yanlış bir harekettir. Bu nedenle de turbo dizel araç çalıştırıldığında iklim koşulları da göz önünde bulundurularak ortalama 30 ile 90 sn aralığında rölanti durumunda çalıştırılması çok önemlidir.

Turbo sistemi ve turbo tamiri durumlarının önüne geçilmesi için önemli farklı bir nokta ise motorun soğuk olması durumunda turbo araçların soğukken yola çıkılması durumunda yüksek devir ile çalıştırılması sonucunda yüksek basıncın ortaya çıkmasına neden olacaktır ki bu durumda turbo araçlarda turbo türbinlerinde hasar oluşmasına neden olacaktır. Bu durum da turbo tamiri ortaya çıkarabilmektedir. Bu durumların ortaya çıkmaması için de motorun soğuk olduğu durumlarda 2500 devrin geçilmemesi büyük fayda sağlayacaktır. Turbo sistemi ve turbo tamiri için birbiri ile bağlı iki konu olduğunu daha önce de söylemiştik. Dolayısı ile de turbo araç kullanımlarında turbo sisteminin doğru bir şekilde çalışması bu önemli noktalar sebebi ile büyük önem arz etmektedir.

Turbo araç kullananların araçta stop durumlarının da çok önemli olduğu unutulmamalıdır. İlk çalıştırma anında motor çalıştırılırken gaz vermeden ısıtmak ne kadar önemli ise stop edilirken de 30 saniye kadar gaz verilmemesi çok önemlidir. Bu durumun nedeni ise motorun çalışması sırasında turbo sistemi ve turbo tamiri kısmını birbirine bağlayan millerin yağlanması oldukça önemlidir. Araç kontağının kapatılması sonrasında bu duruma bağlı olarak da yağlama işlemi de durmaktadır. Dolayısı ile de turbo kısmının yağsız bir şekilde dönmesine dolayısı ile de turbo kısmında büyük hasarlar oluşabilmektedir. Tüm bunların ortaya çıkmaması için turbo tamiri durumlarına gerek duymamak için de turbo aracın stop etmesinden önce rölantide çalışması ve turbo kısmının normal bir devre gelmesi oldukça önemlidir. Turbo tamiri için gerekli durumların ortaya çıkmaması için bu önemli detaylara dikkat edilmesinin yanında düzenli periyotlarda bakıma sokulması da oldukça önemlidir.


Tümü