Araçlarda Turbo Neden Bozulur

25.06.2021
Araçlarda Turbo Neden Bozulur

Turbo, araçlara hem güç hem de daha yüksek çekiş gücü veren oldukça önemli parçalardan bir tanesidir. Bu sebeple turbonun bakımı düzenli aralıklarla yapılmalı ve araç sahibi tarafından turbo parçası ve diğer parçalar sık sık kontrol edilmelidir. Özellikle soğuk kış aylarında turbo parçasının kontrolü sık sık yapılmalıdır. Donma tehlikesi ile karşı karşıya kalınan hava soğukluğunda aracı çalıştırmamak gerekir. Aracın çalışmasını zorlayacak kadar soğuk olan bir günde aracı zorlayarak çalıştırmak turbo ve diğer pek çok parçanın zarar görmesine sebep olur. Bu durum da aracın kullanım süresini maalesef oldukça hızlı bir şekilde azaltır. Bu nedenle önemsiz ve gereksiz gördüğümüz bakım ve kontrolleri aracımızın uzun ömürlü olması ve daha ciddi hasarlar oluşup daha fazla para harcamaya gerek kalmadan yaptırmak çok ama çok önemlidir.

Araçlardaki turboyu yormamak için yine kış aylarında uygulamanızı tavsiye ettiğimiz bir konu vardır. Bu da araçların kış aylarında çalıştırıldıklarında hemen kullanılmamasıdır. Yani araç çalıştıktan sonra birkaç dakika boyunca aracın ve diğer parçalarının ısınması gerekmektedir. Çünkü uzun saatler boyunca soğukta donmuş olan aracın parçaları bir anda çalışmaya kalkarsa bozulur, bu sebeple ısınmalarına bir müddet vermek gerekir. Aracı ısınmadan çalıştırmak ve bunu sürekli uygulamak başta turbo ve motor olmak üzere diğer parçalarda da büyük problemler oluşturmaktadır.

Turboya zarar veren bir diğer problem ise aracın vites geçişlerinin çok ani ve yersiz şekilde yapılmasıdır. Araç kullanırken vites geçişlerine oldukça dikkat etmek gerekir. Vitesi düzgün kullanmamak, vitesi zorlayarak yükseltmek ya da alçaltmak, araca son derece zarar verir. Bu zararlar tabii ki de turboyu da etkilemektedir. Bu nedenle bu tarz kullanıcı hatası olabilecek sorunlardan mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Her araç sahibi aracını oldukça sever ve ona gözü gibi bakar. Fakat kullanım hatasından kaynaklanan problemler dolayısı ile de araçlar oldukça zarar görmektedir ve bunun olmasını engellemek araç sahibinin elindedir. Bu sebeple turbo ve diğer parçaların bakımını eksik etmemek ve aracı kullanırken daha hassas davranmak çok önemlidir.


Tümü