Turbo Tamiri Sorunları

07.10.2022
Turbo Tamiri Sorunları

Turbo tamiri sorunları turbo araç kullanan birçok araç sahipleri tarafından yaşanılmaktadır. Turbo tamiri gerektiren durumlara önceden müdahale etmek ve turbo araç kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktaların olduğu unutulmamalıdır. Turbo tamiri sorunları çıktığında bilinen güvenilen bir turbo oto tamir ustasına yaptırılması çok önemlidir. Bir turbo araç kullanımı sırasında ortaya çıkan turbo tamiri sorunları kısaca şöyle açıklanabilmektedir.

Yağ Kirliliği

Turbo tamiri sorunları arasında yer yağ kirliliği motor revizyonu sonrasında motor kısmındaki yağ kanalları içinde kalan talaşlar ile çapaklar motor üzerine monte edilmek sureti ile ya da bakımdan geçmiş turbo burçları üzerinde, miller ile gövdede çizgilerin derin olmasından kaynaklanan aşınmalar ortaya çıkacaktır. Bu durumların sonucunda da kaçınılmaz son olan turbo tamiri söz konusu olacaktır. Bu durumun ortaya çıkmaması için de motor yağı ile fitrenin devamlı kontrol edilmesi ve gerekirse de değiştirilmesi gerekecektir. Bu durum söz konusu olduğunda da yağ filtresinin ve yağın yeni değiştirilmiş olsa da değiştirilmesi gerekmektedir.

Yağlama Yetersizlikleri

Çok uzun süre kullanılmış olan ve değiştirilmeyen yağın kirlenmiş olması kaçınılmazdır. Bu durum sonucunda da dolmuş olan yağ filtresinin yetersiz bir şekilde yağlanmasına yol açmaktadır. Turbo kısmına yetersiz bir şekilde gelen yağ turbo mili ile burçların menevişlenmesine dolayısı ile de yanmasına sebebiyet verecektir. Bu durumun ortaya çıkmaması için de turbo araçlar için yapılması gereken bakımın aksatılmaması hatta zamanı gelmeden bakım yaptırılması büyük fayda sağlayacaktır.

Emme Pervanesinde Yabancı Cisimlerden Kaynaklanmakta Olan Hasarlar

Turbo tamiri sorunları arasında yer alan emme pervanesinde yabancı cisimlerden kaynaklanan hasarlar genel olarak hava filtresi kısmında borular içerisinde kalan cıvata, somon vb. yabancı cisimlerin kaçtığı gözlemlenebilmektedir. Orijinal ya da en kaliteli filtre kullanımı için de işin ehli olan şahıslarla çalışmayı gerektirmektedir.

Türbin Tarafından Yabancı Cisimlerden Kaynaklanan Hasarlar

Motor sibop kısmında ketsiye-pistonda söz konusu sarılma veya manifold bölümünde ortaya çıkan bir kopma söz konusu olduğunda turbo mili bölümünde yer alan kanatlarda büyük hasar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun söz konusu olduğu zamanlarda da turbo tamiri için gerekli işlemlerin doğru bir şekilde yapılması gerekir.


Tümü