Turbo Tamiri Hikâyesi

09.03.2018
Turbo Tamiri Hikâyesi

Turbo tamiri hikayesi turbo araç kullanan birçok kişinin yaşadığı bir durumdur. Turbo ifadesi birçok kişinin yabancı olmadığı günlük hayatta da hızlı koşan kişiler için çokça kullanılan bir terimdir. Dolayısı ile de turbo özellikle de yarış arabaları kullanan kişiler için oldukça önemlidir. Çünkü bir arabanın çok hızlı olması araba yarışını çok seven kişiler için en önemli noktadır. Bunun yanında turbo tamiri ve bakımı oldukça sık yaşadıkları bir durumdur. Tüm bu açıklamalar doğrultusunda turbo ifadesi arabada bulunan motorun normal şartlardan çok daha hızlı çalışması anlamına gelmektedir. Ancak turbo çalışma sistemi hakkında da bilgi sahibi olunması oldukça önemli bir noktadır.

Turbo temel anlamda bir hava pompası olarak değerlendirilebilmektedir. Motorda yanma ve güç akabinde motordan ayrılarak egzoz gazlarının türbin pervanesine yönlendirilmesi sistemi ile çalışmakta ve dönmektedir. Türbin pervanesi dönmeye devam ettikçe kompresör kısmında yer alan pervane de dönmektedir. Kompresör kısmında pervanenin dönmesi sırasında da içeriye temiz aha girmekte ve motor kısmında da hücreye yollanmadan sıkıştırılmaktadır. Kompresör kısmı her zaman sıcaktır. Bunun sebebi ise havanın sıkışması sonucunda oluşan sürtünme sureti ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de sıkışmış olan hava ısının düşmesi ile yoğunlaşmayı da arttırmaktadır. Yani ısının genleşmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Turbo tamiri hikayesi turbo araçların nasıl kullanılması gerektiğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısı ile turbo araçların doğru kullanımı turbo tamiri gerektirecek durumların ortaya çıkmamsına yardımcı olmaktadır. Sıcak ve soğuk havalarda aracın ilk çalıştırma anı oldukça önemlidir. Hava koşullarına bağlı olarak değişiklik gösteren rölanti durumunda çalışması yaklaşık olarak 30-90 saniye arasında değişmektedir. Ayrıca soğuk havalarda turbo araçların yüksek devirde çalışması turbo tamiri gerektirebilmektedir.

Turbo tamiri hikayesi turbo araçların sık sık stop etmesi ile de ortaya çıkarmaktadır. İlk çalıştırma anında gaz vermeden çalıştırılmak istenen turbo araç 30 saniye kadar bu şekilde çalışmalıdır. Bu durumun sebebi ise turbo türbinlerin bağlanmasına yardımcı olan millerin yağlanmasına yardımcı olmaya çalışılmasıdır. Turbo tamiri gerektirecek durumların ortaya çıkmaması için düzenli bakım yaptırmak ve doğru şekilde turbo araç kullanımı gerektirmektedir.


Tümü