Turbo Çalışma Prensibi ve Turbo Tamiri

09.09.2022
Turbo Çalışma Prensibi ve Turbo Tamiri

Turbo çalışma prensibi ve turbo tamiri turbo araç kullanıcılarının mutlaka bilmesi gereken başlıca konular arasında yer almaktadır. Turbo araç kullanıcılarının oldukça dikkat emesi gereken durumlar söz konusudur. Dolayısı ile de turbo araç kullanımı doğru bir şekilde gerçekleşecek ve turbo tamiri gerektiren durumlar ile çok az karşılaşılacaktır. Turbo çalışma prensibi ve turbo tamiri için belli başlı noktalar şu şekildedir:

  • Turbo bölümünde yer alan egzoz tribünü yani şaftın çevrilmesine yardımcı egzoz manifoldudur.
  • Şaftın çevrilmesine bağlı olarak kompresörde bulunan pervane dönmeye başlar.
  • Kompresörde bulunan pervane yardımı ile havanın alınması ve akabinde de intercooler veya direk olarak pistonların pompalanmasına yardımcı olmaktadır.
  • İntercool kısmında soğuma işlemi moleküler olarak küçülmeye aracı olur.
  • Sıkışan havanın manifoldunda yanma basma sureti ile gerçekleşir.
  • Araçlardaki motorların küçük olması aracın daha hafif olması; büyük olması ise daha ağır olması demektir. Dolayısı ile de motorun büyük ya da küçük olması kapladığı alan bakımından da değişmektedir. Küçük motor olması hem daha hafif olmasına hem de alan bakımından az yer kaplamasına hem de motorun daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Bu yardım da üç farklı şekilde ortaya çıkmaktadır.
  1. Turbo araçta motorun küçük olması demek az yer tutması demektir.
  2. Turbo araçta motorun küçük olması demek arata çok az yük olması demek olduğu için daha kolay ve rahat hareket etmesine yardımcı olacaktır.
  3. Turbo araçta küçük motor demek büyük motorlarla karşılaştırıldığında sürtünmyele oluşan hacmin çok az enerji harcaması anlamına gelmektedir.

Turbo tamiri gerektiren durumların ortaya çıkmasını minimuma indirmek için turbo araçların belli standartlara uygun şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Turbo tamiri için ortaya çıkan durumlar arasında hava filtresinin tıkanması, aşınmasıyla emiş olan tıkalı basınç hortumun patlaması, mazot pompasının ayarsız, filtre ve bağlı olan elementlerinin de kontrol edilmesi vb. durumlar söz konusu olduğunda turbo tamiri için bildik, tanıdık bir tamirci ile iletişim kurulması en doğru davranış olacaktır.


Tümü