Turbo Tamiri ve Sistemi

13.01.2023
Turbo Tamiri ve Sistemi

Turbo tamiri ve sistemi hakkında bilinmesi gereken detaylar turbo araç kullananlar için oldukça önemlidir. Turbo araç sahiplerinin turbo sistemi hakkında bilinmesi gereken tüm önemli detayları şöyle ifade edebiliriz: Turbo sisteminin egzoz gazı ile çalıştığını ve basınçlı bir hava üretmesi ile ortaya çıkan bir besleme olduğu oldukça önemli bir detaydır. Turbo tamiri ve sistemin egzoz mani foldu üzerinden alınmakta olan gazların turbo motorunda bulunan tribünleri çevirmeye yardımcı olan ve bu tribünler yardımı ile de hava pompasının çalışmasına yardımcı olan bir sistemdir.

Turbo dizel araçlarda motor bölümünden güç almak için pistonlara gitmekte olan hava ile yakış karışımlarını arttırmaya yardımcı olmaktadır. İşte turbo tamiri ve sistemi araçlardaki motorun çok daha fazla yakıt ve hava karışımını yakmasına yardımcı olmaktadır. Dolayısı ile de turbo sistemi yakıtın çok daha ekonomik çok daha verimli kullanılmasına yardımcı olmakla birlikte güç artışını da sağlayabilmektedir. Turbo araç ve sistemleri çalışma prensibi ise şöyledir:

  • Egzoz kısmında yer alan mani foldu üzerinden gelen gaz ve turbonun egzoz kısmında yer alan tribünleri çevirmesine yardımcı olmaktadır.
  • Turbo kısmında çevirme işlemi ile çalışan tribünler ise komperssör pervanelerini çevirmeye yardımcı olmaktadır.
  • Tüm bunlarla bağlantılı olan kompresör pervanesinin havayı almak sureti ile intercooler veya doğrudan pistonların pompalanmasına yardımcı olmaktadır.
  • İntercooler’in soğutulmasına yardımcı olan hava moleküllerin küçültülmesine yardımcı olmaktadır.
  • Sıkışma sonucunda hava emme mani foldu üzerinde yer alan pistonlarda yani yanma odasında basılma işlemi gerçekleşmektedir.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda bir araçta turbo tamir ve sistemi için oldukça önemli detaylar olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Dolayısı ile de turbo tamiri ve sistemi bir araç için oldukça önemli ve yararlı detaylar ortaya çıkmaktadır. Araçlarda yer alan motorların hacimleri de turbo sistemlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Dolayısı ile de küçük bir motoru olan araçlarda ağırlığın da az olduğu gerçeği söz konusu olduğunda hareket halinde olan aracın çok daha az yük taşımasına dolayısı ile de hareketinin çok daha rahat olacağına yardımcı olmaktadır.


Tümü