Gemi Türbin Tamiri

29.08.2020
Gemi Türbin Tamiri

Gemi türbini, gemi makine ve sistemleri arasında yer alan önemli bir mekanizmadır. Türbinler, gemilerde güç kaynağı olarak kullanılırlar. Bakımın düzenli aralıklarla yapılması ve gerektiğinde tamir edilmesi oldukça önemlidir. Gemi türbini tamiri ve bakımı işlemleri, türbinin kullanım ömrünü uzatacak ve sizi gemi türbini yenileme masrafından kurtaracaktır.

Gemi türbin tamiri işlemi, firmamız bünyesinde yer alan usta ekiplerce son teknoloji makinaların yardımı ile yapılmaktadır. Tüm gemi türbin tamiri işlerinizi tereddüt etmeden firmamızda yaptırabilir, tamir işlemi sonrası türbini uzun süreler güvenle, hiç sıkıntısız kullanmaya devam edebilirsiniz.

Türbin Nedir Ve Ne Amaçla Kullanılır?

Türbin, en yalın tanımı ile bir akışkanın enerjisini mekanik enerjiye çeviren bir mekanizmadır. Günümüzde, insanlığın ihtiyaç duyduğu enerji miktarı, önceki on yıllarla karşılaştırıldığında kritik düzeyde artmıştır. Bu ihtiyacı gidermek için farklı yöntemlere başvurulması gerekmektedir. Türbinler de, bu amaç doğrultusunda geliştirilen ve enerji üreten sistemlerdir. Gemilerde, uçak motorlarında, termik santrallerde, rüzgar enerji santrallerinde kullanılmaktadır.

Türbinlerin özellikleri, kullanılacak olan akışkanın türüne göre farklılaşır. Çeşidi fark etmeden bütün türbinler, bir mil ve kanatçıklardan oluşmaktadır. Kullanılacak akıştan, türbin kanatlarındaan geçerek mile ulaşır ve burada mekanik enerjiye dönüştürülür. Son aşamada mekanik enerji, elektrik enerjisine çevrilir.

Kullanılan Akışkan Türüne Göre Türbin Çeşitleri

Su Türbinleri

Hidroelektrik santrallerinde kullanılırlar, jeneratörlerin çalışması için gerekli bir sistemdir. Suyun sahip olduğu enerji, su türbinleri ile mekanik enerjiye dönüştürülür. Sonrasında şiddetli şekilde akan su, türbin pervaneleri tarafından türbine geri döndürülür.

Su türbinleri, kendi içlerinde çarpmalı ve tepkili olarak ayrılırlar. Çarpmalı su türbinleri (Pelton Türbinler) üç yüz metre ve yukarısındaki düşme mesafelerinde kullanılırlar. Çarpmalı türbinlerde su, çark etrafındaki kanatlara çarpar.

Tepkili türbinlerden ilki olan Francis Türbin, otuz ile üç yüz metrenin arasındaki düşme mesafeleri için dizayn edilmiştir.Baraj temellerinde kullanımı yaygın olan bu türbin çeşidi, yüksek basınçlı su girişi ve düşük basınçlı su çıkışı arasına kurulur. Tepkili türbinler, su türbinde ilerlerken suyun basıncını değiştirir ve kanatlara enerji gönderilmesini sağlar.

Otuz metrenin altındaki düşme yükseklikleri için Kaplan Türbinleri kullanılmaktadır. Tepkili türbinlerden olan Kaplan Türbini, daha az miktarda enerji üretmek için kullanılır. Şekil olarak pervaneyi andırmaktadır.

Gaz Türbinleri

Gaz yakıtların (doğal gaz gibi) yakılması ile enerji üretirler.

Hava ve Rüzgar Türbinleri

Rüzgarı önce mekanik enerjiye, sonra da elektrik enerjisine dönüştürürler. Kanatçıklarında farklılık görülür. Rüzgarın esiş yönüne göre yön değiştiren modelleri bulunmaktadır.

Buhar Türbinleri

Su buharını mekanik enerjiye dönüştürerek enerji üretirler. Bu sistemlerde su buharı elde etmek için genellikle fosil yakıtlar kullanılır. Fosil yakıtların yanması ile ortaya çıkan sıcaklık ile su buharlaştırılır. Bu şekilde elde edilen su buharı, oldukça yüksek enerjiye sahip olmaktadır. Genellikle bir jeneratör ile beraber kullanılırlar.



Tümü