Turbolu Araç Kullanımı ve Turbo Tamiri

18.11.2022
Turbolu Araç Kullanımı ve Turbo Tamiri

Turbolu araç kullanımı ve turbo tamiri için yapılması gerekenler ve dikkatli olunması gereken durumlar bulunmaktadır. Turbo dizel araç kullanımında gaz basıncı sonucunda çalışmakta olan ve tirübin kısmında oluşan hareket ile fan kullanılması sonucunda motor kısmına girmekte olan havanın sıkışması sonucunda yanarak verimin artması sağlanmak sureti ile kullanılmaktadır.

Turbo araç kullanımı ve turbo tamiri sırasında gerekli olan bilgilerin önemli olduğu dikkate alınmalıdır. Turbo dizel motorlu araç sahibi olan herkesin önemli üzerinde durması gereken nokta aracın ısıtılması sırasında gaz verme işleminin yapılmaması gerektiğidir. Bulunulan bölgenin iklimine ve hava koşullarına bağlı olarak değişmekte olan araç ısıtma süresi 30 ile 90 saniye arasında rölanti durumunda ısıtılması gerektiğidir. Bunun sebebi ise motorun soğuk olması durumunda olaşacak yüksek basıncın turbo tirübinlerine zarar vermektedir. Kısacası soğuk olan motorun 2500 devri aşmaması çok büyük fayda sağlayacaktır.

Turbo araç kullanımı ve turbo tamiri sırasında araçların stop etmesi de oldukça önemlidir. Turbo araçların ilk çalışma anında motora gaz verilmeden ısıtılma işleminin gerçekleştirilmesi ne kadar önemli ise stop edilmesi sırasında da minimum 30 saniye gaz verilmeden çalıştırma işleminin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Bu durumun çok önemli olmasının nedeni ise motor çalışma esnasında turbo türbinlerinin birbirlerine bağlanmasına yardımcı olan milin yağlanması ve sonrasında da kontağın kapatılması ile yağlamanın durmasına yardımcı olmaktadır. Ancak turbonun yağsız olarak dönmeye devam etmesi sonucunda turbo araç büyük oranda zarar görmektedir.

Turbo araç kullanımı ve turbo tamiri için sağlıklı bir kullanım gerçekleştirilebilmesi için ve oldukça ekonomik bir kullanım sağlayabilmek için aracın maksimum torkuna çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu durumun kısa ve net açıklaması maksimum tork gücünü üretmekte olan devir aralığının geçilmemesine dikkat edilmelidir. Turbo dizel olan araçların çalışması gereken maksimum güç genel olarak 1750 ile 3750 aralığında üretilme işlemi gerçekleştirilmektedir. Turbo araçların hareket etmesi durumunda maksimum olarak ifade edilen güç aralıklarının geçilmediğini de aracın çekişinden anlaşıldığı bilinmelidir. Ayrıca aracın kalkışı sırasında rölanti devrine düşürülmemesi gerektiği bilinmelidir.


Tümü