Turbo Tamiri ve Montajı

06.01.2023
Turbo Tamiri ve Montajı

Turbo tamiri ve montajı yetkili ve tecrübeli teknisyenler tarafından yapılması gereken bir uygulamadır. Turbo tamiri sırasında yapılacak tüm işlemlerin çok dikkatli ve özenli yapılması gerekir ki bu da turbo tamiri için gerekli tecrübe ve donanıma sahip olan tamircilerin yapması gereken bir işlemdir. Turbo tamiri yanında yapılacak olan turbo montajı için uygulanması ve sırasıyla titizlikle yapılması gereken işlemler bulunmaktadır. Turbo tamiri ve montajı sırasında titizlikle uyulması gereken işlemler sırası ile şöyledir:

  • Dikkatli bir şekilde körlenmesi gereken turbo yağ girişi ile çıkış borusu için gerekli çalışma yapılmalıdır.
  • Turbo tamiri sırasında motor yağı mutlaka dökülmeli ve motor yağının temiz bir şekilde yenilenmesi gerekmektedir. Yağ değiştirme işleminden sonra ise arabanın rölantide çalıştırılması gerekmektedir.
  • Turbo tamiri sırasında tüm bu işlemler sırasında ayrıca yağ basınç pompasının kontrol edilmesi gerekmektedir.
  • Turbo tamiri sırasında yapılan bu işlemler turbo kısmında başka bir arıza olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
  • Turbo tamiri sırasında ilk işlem olarak yapılan körlenmiş olan yağ boruları içinde yer alan delikleri açılmak sureti ile turbo kısmına bağlanmalı ve yağ boruları oldukça titiz bir işlemle temizlenerek hava tutması, conta kısmına da silikon ya da sıvı yapıştırıcı asla kullanılmamalıdır.
  • Turbo tamiri sırasında kullanılması gereken motor üreticileri tarafından önerilmekte olan turbo yağı kullanılmalı ve yağ filtresinin de değiştirilmesi gerektiği özellikle dikkat edilmesi gereken noktalardandır.
  • Turbo tamiri ve montajı sırasında yapılması gereken diğer önemli bir detay ise yine motor üreticileri tarafından önerilmekte olan hava filtresinin orijinal olması ve o kısımda bulunan hortumların temizlenmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca söz konusu bir intercooler radyatörü bulunuyorsa uygun bir kimyasal madde ile temizlenmesi gerektiğidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir detay ise hiçbir şekilde basınçlı havanın kullanılmaması gerektiği ve hortumların temizlenmesi sırasında ise üstübü kullanılmaması gerektiğidir.
  • Tüm bu işlemelerin tamamlanmasından sonra yani turbo tamiri yapıldıktan sonra motorun çalıştırılması gerekmektedir. Araç çalıştırılmalı ancak 10 dakika süreyle gaza basılmamasına dikkat edilmelidir. Aracın 3 dakika kadar rölantide çalıştırılması ve sonrasında stop ettirilmesi gerekmektedir.

Tümü